12/19/2012

om att flytta till parizz


Jag vet att många gärna vill flytta till Paris, och att det är svårt att veta hur man ska gå tillväga osv. Jag vet, jag har själv varit där. så, nu har jag blivit ombedd att göra en liten guide, and I aim to please. 

i montan, tio min från där jag bor nu
 saint michel
på hemmafest gud vet var

Okej. Jag flyttade hit för att jag alltid haft någon slags tanke på att göra det. Jag har liksom alltid gillat Paris, och alltid velat lära mig franska. Min enda franska jag hade med mig när jag kom hit var den jag lärt mig i skolan, vilket inte räckte speciellt långt. Nu har jag självklart blivit lite mer bekväm med språket och kan ta mig fram. Pratar långt ifrån flytande franska dock!

När jag kom hit pluggade jag i fem veckor på en skola som heter Alliance francaise. Där gick jag en kurs som innebär att man har nio lektionstimmar i veckan, uppdelat på tre dagar. Det kostade ca 1000 kr i veckan. Plus en anmälningsavgift på omkring 500 kr. Men har man betalat den kan man anmäla sig gratis till kurser resten av året. Det är bara att anmäla sig så får man en plats så länge man betalar. Jag trivdes verkligen i min klass, jag hade så jäkla roligt varje dag och läraren var jättebra! Det varierar ju såklart beroende på vad man hamnar i för klass osv.
Sorbonne har en del populära kurser med, sen är det bara att googla så hittar man en hel del.

 mysplugg
min lärare <3 p="p">

Just nu bor jag i nionde arret, det gränsar till Montmarte, bor precis på gränsen. Jag har en lägenhet som är fjorton kvadratmeter stor och jag betalar 620 euro i månaden. Plus agency fee, vilket man får räkna med i många fall. Så totalt 800 i månaden. När jag kom hit bodde jag i Marais, då betalade jag 950 euro och hade trettio kvadrat. Efter jul flyttar jag till Hotel de Ville, ish, då kommer jag betala 580 euro för sjutton kvadrat. Det anses väldigt billigt här!
Jag har hittat två av mina lägenheter på leboncoin.fr och den tredje genom kontakter. Är man beredd på att skicka ca 50000 mail i veckan hittar man lätt något där. Det gäller bara att ligga på som fasen. 

utsikt från min första lägga
utsikt från min nuvarande lägga

Jag jobbar på en irländsk pub/restaurang. Jag hittade annonsen i Svenska kyrkan, hett tips, gå dit! Det var mitt andra jobb jag sökte och jag fick det. Annars är det bara att gå runt och lämna cv, kolla på fusac, Amerikanska kyrkan. Leta leta, att vara svensk brukar vara väldigt uppskattat utomlands, så skulle säga att vi har bra förutsättningar.


1 kommentar:

Magda sa...

Mmm så fina bilder.